SASS Interview Questions

Sass interview questions

These Sass questions have been designed for various interviews, competitive exams and entrance tests. We have covered questions on both basic and advanced concepts which will help you improve your skills to face interview questions on Sass.

Who is this Sass interview questions designed for?

All the Front End developers, UI/ UX developers and designers will find these questions extremely useful. All freshers, BCA, BE, BTech, MCA and college students wanting to make a career in front end designing will be highly benefitted by these questions.

Sass interview questions topics

This section covers Sass topics like - Control Directives and Expressions, Mixin Directives, Function Directives, Output Style etc.

1. What is the purpose of SASS?

Answer:

SASS stands for Syntactically Awesome Stylesheets. It helps to reduce repetition with CSS and saves time. SASS is a CSS pre-processor which is more stable and powerful CSS extension language that describes style of document cleanly and structurally.

2. Why should we use SASS?

Answer:

SASS provides its own syntax for CSS and allows to write code more efficiently. SASS is easy to maintain and is super set of CSS which contains all the features of CSS.

3. Why do we use @import in SASS?

Answer:

The @import is used to extend the CSS import rule. All imported files are merged into a single outputted CSS file. It takes a file name to import

Example:
@import themes/blackforest
@import fontstyle.sass

4. What is the use of @error and @debug directives?

Answer:

The @error is used to display the SassScript expression value as fatal error and @debug detects the errors and displays the SassScript expression values to the standard error output stream.

5. What do you know about Mixin function in SASS?

Answer:

Mixin function is used to define styles that can be re-used throughout the stylesheet without any need to recreation of non-semantic classes.

Example:
@mixin myclass
   font-size: 12px;
p
   @include myclass

6. How to define variable in SASS?

Answer:

To define a variable in SASS, it begins with a '$' sign and is completed with a ';' semicolon sign. For example: $font-stack: Helvetica, calibre;

7. Is SASS an extension of CSS3?

Answer:

Yes, SASS is an extension of CSS3 such as nesting, variables, mixins, selector, inheritance etc. It is a full CSS3 compatible, well formatted and customizable output which includes advanced features like control directives for libraries.

8. What is LESS?

Answer:

LESS is a CSS pre-processor, dynamic style sheet producing langauge. LESS extends CSS with dynamic behavior and runs on over server side and client side.

9. Why is SASS better than LESS?

Answer:

SASS allows to write reusable methods, uses own syntax and has many useful functions for manipulating colors and other values. In LESS, you can loop through numeric values using recursive functions while SASS allows you to iterate any kind of data.

10. What is SASS Map?

Answer:

SASS Map is a structured data in a hierarchical way and not just a bunch of variables. It helps in organizing the code.