Learn and practice the chapter "Clock" with these solved Aptitude Questions and Answers. Each question in the topic is accompanied by a clear and easy explanation, diagrams, formulae, shortcuts and tricks that help in understanding the concept.

Use of Clock Questions

The questions and examples given in this section will be useful to all the freshers, college students and engineering students preparing for placement tests or any competitive exam like MBA, CAT, MAT, SNAP, MHCET, XAT, NMAT, GATE, Bank exams - IBPS, SBI, RBI, RRB, SSB, SSC, UPSC etc.

Practice with this online test to crack your placements and entrance tests!

1. If the minutes hand and seconds' hand of a clock are 25 minutes apart. What will be the angle formed between them?

a. 110°
b. 120°
c. 135°
d. 150°

Answer: d. 150°

Explanation:

For 60 minutes the angle covered is 360°
So for 25 minutes difference angle is ?
∴ 60 x ? = 360 x 25

∴ ? =

360 x 25

= 150°

60

2. At 25 minutes past 10 in the night, find the angle formed between the two hands of the clock.

a. 120°
b. 126.45°
c. 146.5°
d. 162.5°

Answer: d. 162.5°

Explanation:

25 minutes past 10 in the night means, 10:25 pm

10.25 means 10 hours 25 minutes = 10 +

25

hours =

125

hours

60

12

12hours = 360° ∴ 1 hour = 30°

So,

125

hours x 30° = 312.5°

12

60 minutes = 360° ∴ 1 minute = 6°
∴ 25 minutes means 6° x 25 = 150° Angle between the two hands = 312.5 - 150 = 162.5°

3. A clock gains 20 seconds for every 3 hours of time. If a clock is set at a correct time of 2 am on Friday, what would it indicate at 6:30 pm, Saturday

a. 6.32.00 pm
b. 6.32.46 pm
c. 6.34.30 pm
d. 6.38.56 pm

Answer: c. 6.34.30 pm

Explanation:

From 2.00 am Friday to 6.30 pm Saturday we have
24 hours (till 2 am Saturday) + 12 hours (till 2 pm Saturday) + 4.5 hours = 40.5 hours
20 seconds in 3 hours
∴ ? seconds in 40.5 hours
∴ ? = 270 seconds = 4.5 minutes Time shown = 6.30 pm + 4.5 minutes = 6 hours 34 minutes 30 seconds = 6.34.30 pm

4. Find the time in the clock between 7 am and 8 am when the hours hand and minutes hand will coincide.

a. 33

5

minutes past 7 am

12

b. 38

2

minutes past 7 am

11

c. 32

1

minutes before 8 am

11

d. 35

7

minutes past 8 am

11

Answer: b. 38

2

minutes past 7 am

11

Explanation:

Tip:
In one hour, MINUTE hand travels 60 minutes
HOUR hand travels just 5 minute spaces
Thus,
MINUTE hand gains (60 - 5) = 55 minutes over HOUR hand in 60 minutes

At 7 o' clock hour hand and minute hand difference = 35 minutes
So to be together, minute hand must travel 35 minutes more.
In 60 minutes, minute hand gains 55 min.
In ? minutes it gains 35 minutes

∴ ? =

35 x 60

= 38

2

minutes past 7 o' clock

55

11

5. Find the time between 8am and 9am when the hours and minutes hand would form a 90 degree angle between themselves.

a. 25

7

minutes past 8 am

11

b. 27

3

minutes past 8 am

11

c. 29

8

minutes past 8 am

11

d. 24

5

minutes before 9 am

11

Answer: b. 27

3

minutes past 8 am

11

Explanation:

Tip:
In one hour, MINUTE hand travels 60 minutes
HOUR hand travels just 5 minute spaces
Thus,
MINUTE hand gains (60 - 5) = 55 minutes over HOUR hand in 60 minutes

At 8pm hour hand and minute hand difference = 40 minutes

Here we have 2 possibilities -

1. To be at right angle, minute hand must be 15 minutes behind the hour hand
2. or it must be 15 minutes ahead of hour hand

In both these cases, it will form a right angle.

To be 15 minutes behind, minute hand must travel (40 - 15) = 25 minutes more
In 60 minutes, minute hand gains 55 min.
In ? minutes it gains 25 minutes

∴ ? =

25 x 60

= 27

3

minutes past 8 am

55

11

For 15 minutes ahead, minute hand must travel (40 + 15) = 55 minutes more
In 60 minutes, minute hand gains 55 min. So they will be at right angles again in 60 minutes past 8 pm i.e. exactly at 9 am.