Learn and practice the chapter "Discount" with these solved Aptitude Questions and Answers. Each question in the topic is accompanied by a clear and easy explanation, diagrams, formulae, shortcuts and tricks that help in understanding the concept.

Use of Discount Questions

The questions and examples given in this section will be useful to all the freshers, college students and engineering students preparing for placement tests or any competitive exam like MBA, CAT, MAT, SNAP, MHCET, XAT, NMAT, GATE, Bank exams - IBPS, SBI, RBI, RRB, SSB, SSC, UPSC etc.

Practice with this online test to crack your placements and entrance tests!

1. The marked price on an item was Rs 2000/- but the shopkeeper offered a double discount of 20% and 15%. How much did he finally sell the item for?

a. Rs. 640
b. Rs. 1300
c. Rs. 1360
d. Rs. 1600

Answer: c. Rs. 1360

Explanation:

First discount = 20%
∴ Price after First discount = 100-20% = 80% of M.P = 80% * 2000 = Rs. 1600
Second discount = 15%
∴ Price after Second discount = 100-15% = 85% of new price = 85% of 1600 = Rs. 1360/- So, the item was finally sold for Rs. 1360/-

2. One shopkeeper keeper was offering two successive discounts of 15% and 10% on an item while the second one is offering flat 25% discount on the same item. Which shopkeeper should I buy the item from?

a. First Shopkeeper
b. Second Shopkeeper
c. Any of them; both are same
d. Data Insufficient

Answer: b. Second Shopkeeper

Explanation:

Tip:

Single equivalent of 2 discounts = ADD -

MULTIPLY

100

ADD = 15 + 10 = 25

MULTIPLY

=

15 x 10

= 1.5

100

100

∴ Single equivalent = 25 - 1.5 = 23.5%
The single equivalent discount offered by first shopkeeper is 23.5%.
Second shopkeeper is offering it at 25%, which makes the item cheaper for the buyer.

3. Find the single equivalent discount of 10%, 15% and 20%.

a. 38.8%
b. 45%
c. 61.2%
d. None of the above

Answer: a. 38.8%

Explanation:

Approach 1:

Take Value = 100
For 1^{st} discount of 10%, 1^{st} value = (100-10)% of 100 = 90% of 100 = 90
For 2^{nd} discount of 15%, 2^{nd} value = (100-15)% of 90 = 85% of 90 = 76.5

For 3^{rd} discount of 20%, Final value = (100-20)% of 76.5 =

80

x 76.5 = 61.2

100

So, Discount = 100 - 61.2 = 100 - 61.2 = 38.8%

Approach 2:

Tip:
Single equivalent of 3 discounts = (1 - MULTIPLY) x 100

100 - 10% = 90% =

90

; 100 - 15% = 85% =

85

;

100

100

100 - 20% = 80% =

80

100

MULTIPLY = 90% x 85% x 80% =

90

x

85

x

80

100

100

100

∴ (1-MULTIPLY) x 100 = ( 1 -

90

x

85

x

80

) x 100 = 38.8% = Single equivalent

100

100

100

4. The cost price of the goods for a shopkeeper was X. He marked them at a 20% higher price than the Cost Price. Finally he sold the goods at 30% discount. Did he earn a profit or incur a loss? How much?

a. 5% Profit
b. 5.5% Profit
c. 10% Loss
d. 16% Loss

Answer: d. 16% Loss

Explanation:

Let CP = Rs. 100
Marked Price = 20% more than CP
∴ MP = Rs. 120
Discount = 30% on marked price
∴ SP = (100-30)% of MP

∴ SP =

70

x 120 = Rs. 84

100

Loss% =

100-84

x 100 = 16%

100

5. The marked price of a chair was Rs 12,800/-. The shopkeeper was offering it for a discount of 20% but on further bargaining agreed to offer a successive discount and finally sold the chair for Rs 9,216/- What was the second discount offered by him?

a. 5%
b. 10%
c. 20%
d. 25%

Answer: b. 10%

Explanation:

Price after 1^{st} discount of 20% = (100-20)% = 80% of Marked Price

∴ Price =

80

x 12800 = Rs. 10,240

100

SP = (100-Discount) % of Price
∴ 9216 = (100-Discount) % x 10240

∴

100-Discount

=

9216

-----------> Converting discount percent to normal fraction

100

10240

∴ Discount = 10% = This is the percent of 2^{nd} discount offered.